A Polaroid View

 

‘Zilch’ – nada - niets – noppes. Noem het maar niets. Niets dekt de lading. Dat ze lef hebben, was al bekend toen A Polaroid View met hun debuutalbum ‘Darling’ (2012) een verpletterende indruk achter liet bij fans en critici. Ze werden uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, speelden op Noorderslag en deden een uitgebreide clubtour door Nederland, Denemarken en Duitsland, waar single 'Always' weken in de indie charts stond. Dat ze jeugdige bravoure hebben, hoorden we ook. Meer dan eens riepen de ambitieuze Amsterdammers dat ze ‘de beste band ter wereld wilden worden’. Maar wat een lef moet je hebben om die zware woorden weer in te slikken. Om terug te gaan naar de essentie. De grote vragen. De kleine gebaren. Voor A Polaroid View was het niets. Natuurlijk. Het resultaat is het nieuwe album ‘Zilch’ dat op 18 september verschijnt. Voorafgaand aan de release, wordt op 5 juni de single ‘Where You Wanna Go’ uitgebracht.

Daar zit je dan. Met je grote mond. In het oude Kytopia in Utrecht. ‘Where You Wanna Go’? De grote vraag waar veel bands mee kampen als ze voor de tweede keer de studio binnenstappen om aan nieuw album te werken. Voor A Polaroid View was wel duidelijk: dat blije ding van ‘Darling’, dat wilden ze van zich af schudden. De band: “We stonden op een T-splitsing. Wat gaan we doen? Waar gaan we naartoe? Kiezen we voor de makkelijke weg en maken we een tweede ‘Darling’? Of gaan we ons eigen gevoel volgen en maling hebben aan de mening van anderen?”

Het was producer Thijs van der Klugt (bekend van Baskerville) die een prominente rol speelde in de uiteindelijke keuze. De compacte, radiovriendelijke popliedjes van ‘Darling’ moesten plaatsmaken voor een donkerder, spannender en vooral gelaagder geluid. De look is niet langer belangrijk, de feel speelt de hoofdrol in de tien liedjes die het album rijk is. De eerste single ‘Where You Wanna Go’ is een voorproefje van dat nieuwe geluid van A Polaroid View. De buzzende synths en stuwende drumpartijen tegenover het energieke gitaarspel doen het ene moment denken aan de gelaagdheid van de Franse band Phoenix. Dan weer aan de souplesse van het Noord-Ierse Two Door Cinema Club en af en toe horen we ook het experiment van het Belgische Balthazar. Maar ‘Where You Wanna Go’ heeft bovenal een eigen smoel en dwingt de luisteraar mee te gaan met de band. “Er zit veel verrassing in de single", aldus de bandleden. "We hopen dat de luisteraar iedere keer als ze het horen weer nieuwe dingen ontdekt. Dat is ook met ‘Zilch’ zo. We hebben zelf regelmatig dat een album als een soundtrack voor een bepaalde periode uit ons leven gaat fungeren. We hoeven met ‘Zilch’ niet de beste band van de wereld te worden, maar we worden heel blij van de gedachte dat misschien een aantal mensen verliefd gaat worden op deze plaat. Dat het voor hun ook een soundtrack gaat worden.”

De liefde zit ook zeker in deze plaat. Maar in een andere verpakking dan op de voorganger. Toen gingen de teksten voornamelijk over meisjes. “Het is nog steeds romantisch hoor, maar dit keer laten we de rozenblaadjes achterwege. De teksten zijn grotendeels autobiografisch. Soms zoomen we heel erg in op bepaalde situaties, andere vergroten we juist weer zodat het voor iedereen interpreteerbaar is. Aan bod komen typische twintigersdilemma's: wie ben ik? Wat wil ik? Vorm ik het leven, of vormt het leven mij? Dit soort existentiële vragen hebben we ons niet alleen als muzikant afgevraagd, maar ook als mens. Wat we ook hebben geleerd, is dat niet alles een happy end hoeft te hebben. Zo gaat het ook in het dagelijks leven niet. Sommige dingen moet je open laten.” Zoals de nieuwe weg die A Polaroid View gaat bewandelen. Where You Wanna Go?

A Polaroid View is dit najaar te zien tijdens de Popronde. De releaseshow van ‘Zilch’ vindt plaats op 19 september in de Amsterdamse Bitterzoet.

A Polaroid View is:

Tom Meijer - gitaar, zang
Seppl Kretz - toetsen, zang
Joeri de Wilde - drums

For more about A Polaroid View see www.apolaroidview.com
For Sync inquiries please send an E-mail to Aron van der Ploeg

For bookings send an E-mail to Maarten Middendorp